Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Posiada właściwości zmętniające, zmniejsza przezroczystość produktów kosmetycznych.

Działanie kosmetyczne

Emolient tzw. tłusty, jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy. Substancja myjąca, usuwa zanieczyszczenia z powierzchni skóry i włosów.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Myristic acid jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych. Cosmetic Ingredient Review: CIR w 2019 r. na podstawie dostępnych danych i poprzednich opinii bezpieczeństwa uznał Myristic acid za bezpieczny składnik produktów kosmetycznych w obecnych praktykach stosowania i wykorzystywanych stężeniach (w preparatach niespłukiwanych: 0.0005-20.2%, w preparatach do spłukiwania: 0.0031-28.7%, w preparatach przeznaczonych do rozcieńczenia: 1%). Kwas mirystynowy minimalnie drażni oczy i może zwiększać przenikanie innych składników preparatu przez skórę.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Roślinne, zwierzęce

Źródła danych

Ciekawostki

Kwas mirystynowy, zwany również kwasem tetradekanowym, należy do nasyconych kwasów tłuszczowych. Występuje naturalnie w tłuszczach i olejach roślinnych lub zwierzęcych, jego dużą zawartością charakteryzuje się gałka muszkatołowa, olej palmowy, olej kokosowy i tłuszcz maślany. Kwas mirystynowy oraz jego sole i estry mogą być stosowane do makijażu oczu, mydeł i detergentów, produktów do pielęgnacji włosów, paznokci, golenia i innych produktów do pielęgnacji skóry.

BHA

Zobacz