Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Działanie kosmetyczne

Witamina stosowana w produktach do osłabionych włosów. Poprawia ich strukturę, zwiększa elastyczność, nadaje połysk. Powoduje poprawę ukrwienia skóry głowy, wzmacnia cebulki włosów, dzięki czemu zapobiega ich wypadaniu. Stosowana również w kosmetykach do cery tłustej, trądzikowej, gdyż może działać regulująco na aktywność gruczołów łojowych. Działa wygładzająco na powierzchnię skóry, zmniejsza jej szorstkość, wyrównuje nierówności, przywraca elastyczność.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Niacinamide jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych. Cosmetic Ingredient Review: CIR w 2005 r. uznał Niacinamide za bezpieczny składnik produktów kosmetycznych w obecnych praktykach stosowania i wykorzystywanych stężeniach (0.0001–3%). Niacinamide w niektórych preparatach wykazał minimalne działanie drażniące oczy. CIR zalecił formułowanie preparatów w taki sposób, aby nie podrażniały oczu. Niacinamide jest substancją ogólnie uznawaną za bezpieczną (GRAS – Generally Recognized as Safe) dodawaną do żywności, substancją odżywczą i/lub suplementem diety.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Syntetyczne, roślinne

Źródła danych

Ciekawostki

Niacynamid jest formą witaminy B3, która nazywana jest również nikotynamidem. Jest stosowany w produktach do kąpieli, szamponach, tonikach do włosów, środkach pielęgnujących i nawilżających skórę oraz kosmetykach oczyszczających. Znajduje się w wielu produktach spożywczych, w tym w drożdżach, mięsie, jajach, mleku, nonech warzywach i ziarnach zbóż.

Borago Officinalis Extract

Zobacz