Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Substancja zmętniająca, wypełniająca. Zmniejsza tłustość warstw okluzyjnych kosmetyku bez ich fizycznego rozrzedzania. Substancja filmotwórcza.  

Działanie kosmetyczne

Działanie czyszczące, dodatek do produktów kosmetycznych, aby wspomóc mechaniczne oczyszczanie, usuwanie martwego naskórka, brudu. 

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Nylon-12 może być bezpiecznie stosowany jako składnik produktów kosmetycznych. Bezpieczeństwo nylonu-12 zostało ocenione przez ekspertów CIR. Produkty zawierające składniki nylonowe nie powodowały podrażnień skóry ani nie powodowały reakcji alergicznych skóry. Eksperci CIR stwierdzili, że polimery nylonowe mogą być bezpiecznie stosowane w kosmetykach.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Syntetyczne

Źródła danych

Ciekawostki

Nylon-12 to polimer zbudowany z powtarzających się jednostek połączonych wiązaniami amidowymi. Jest wykorzystywany do produkcji preparatów do ciała, dłoni, makijażu oczu, tuszu do rzęs, lakieru do paznokci i odświeżaczy skóry. Może występować także w pomadkach, nawilżaczach i produktach do opalania.

Palmitoyl Tripeptide-3

Zobacz