Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Ze względu na swój charakterystyczny zapach może wpływać na walory zapachowe całego produktu kosmetycznego.

Działanie kosmetyczne

Substancja kondycjonująca, zmiękcza i uelastycznia skórę. Działa kojąco, łagodząco, ściągająco oraz tonizująco. Wykazuje działanie przeciwbakteryjne, antyseptyczne. Działa przeciwzapalnie i wzmacniająco na naczynia krwionośne, dlatego wyciąg z liści bazylii może być stosowany zarówno w pielęgnacji cery trądzikowej jak i naczyniowej. Wyciąg z liści bazylii bogaty jest również we flawonoidy przez wykazuje działanie antyoksydacyjne – neutralizuje wolne rodniki, opóźniając procesy starzenia się skóry.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Substancja jest bezpieczna do stosowania w preparatach kosmetycznych. Nie istnieją ograniczenia dotyczące stosowania tego składnika w kosmetykach.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Brak oficjalnej klasyfikacji CLP jako Skin Sens, ale istnieją doniesienia naukowe, że substancja generuje znaczącą liczbę przypadków uczuleń.

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

roślinne

Źródła danych

Zinc Oxide

Zobacz