Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Działanie kosmetyczne

Emolient tzw. tłusty. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Olej z nasion wiesiołka dwuletniego jest bezpiecznym składnikiem produktów kosmetycznych. Bezpieczeństwo oleju zostało ocenione przez ekspertów CIR. Olej nie działa drażniąco na skórę oraz nie wywołuje jej reakcji alergicznych. Eksperci CIR stwierdzili, że olej z nasion wiesiołka dwuletniego można bezpiecznie stosować w produktach kosmetycznych.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Roślinne

Źródła danych

Ciekawostki

Olej otrzymywany z nasion wiesiołka dwuletniego. Bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Zawiera 5-12% kwasu oleinowego, 2-4% kwasu stearynowego I 4-10% kwasu palmitynowego.

Dicaprylyl Ether

Zobacz