Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Substancja pianotwórcza, stabilizująca i poprawiająca jakość piany w mieszaninie z anionowymi substancjami powierzchniowo czynnymi. Pełni rolę modyfikatora właściwości reologicznych (czyli poprawia konsystencję powodując wzrost lepkości) w preparatach myjących, zawierających anionowe substancje powierzchniowo czynne, dzięki tworzeniu tzw. mieszanych miceli.

Działanie kosmetyczne

Substancja antystatyczna – z łatwością wiąże się z ujemnie naładowaną powierzchnią włosa, co powoduje ograniczenie elektryzowania się włosów.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Składnik dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Rozporządzenie 1223/2009: Znajduje się na liście substancji dozwolonych do stosowania w kosmetykach wyłącznie w ograniczonej ilości, zakresie i warunkach stosowania (zał. III pozycja 60). Maksymalne stężenie amin drugorzędowych w produkcie gotowym nie powinno przekraczać 0,5%, także maksymalne stężenie amin drugorzędowych nie powinno przekraczać 5% (dotyczy surowców). Ponadto substancji nie należy stosować z substancjami nitrozującymi. Maksymalna zawartość nitrozoaminy nie powinna przekraczać 50 mikro g/kg. Substancja nie powinna być przechowywana w pojemniku zawierającym azotyny. Bezpieczeństwo substancji zostało ocenione przez ekspertów CIR. Substancja nie powoduje podrażnień oczu i może powodować łagodne podrażnienie skóry. Nie wywołuje reakcji alergicznych skóry. Eksperci CIR stwierdzili, że substancja może być bezpiecznie stosowana w produktach kosmetycznych.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Syntetyczne, roślinne, zwierzęce

Źródła danych

Ciekawostki

Pochodna naturalnie występującego kwasu tłuszczowego – oleinowego. Słabo rozpuszcza się w wodzie. Substancja stabilna w normalnych warunkach.

PEG-20 Sorbitan Isostearate

Zobacz