Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Plastyfikator w produktach typu sztyft – jak np. szminki i niektóre antyperspiranty. Nadaje miękkość i elastyczność sztyftom, zapobiega ich kruszeniu. Poprawia właściwości aplikacyjne kosmetyku, ułatwia rozsmarowywanie np. na ustach.

Działanie kosmetyczne

Emolient tzw. tłusty. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Składnik bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych. Bezpieczeństwo kwasu oleinowego zostało ocenione przez ekspertów CIR. Kwas ten jest wchłaniany i trawiony przez ludzi. Nie zaobserwowano niepożądanych działań nawet przy dużych dawkach. Może powodować niewielką toksyczność, nie wywołuje reakcji alergicznych skóry i nie powoduje podrażnień oczu. Nie ma właściwości rakotwórczych. Produkty zawierające kwas oleinowy w stężeniach do 13% nie powodował podrażnień ani reakcji alergicznych skóry. Eksperci CIR stwierdzili, że kwas oleinowy może być bezpiecznie stosowany w kosmetykach.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Roślinne, zwierzęce

Źródła danych

Ciekawostki

Kwas oleinowy należy do kwasów tłuszczowych, które są wykorzystywane do produkcji hormonów regulujących różne funkcje, w tym ciśnienie krwi, krzepnięcie krwi oraz odpowiedź immunologiczną.

Isostearic Acid

Zobacz