Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Substancja zapachowa, nadaje zapach.

Działanie kosmetyczne

Substancja zapachowa, tworzy wyczuwalny przyjemny zapach i/lub maskuje nieprzyjemny zapach. Substancja odświeżająca, nadaje skórze efekt chłodzenia. Olejek o silnym działaniu, nie należy stosować w ciąży.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Origanum majorana leaf oil jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych. Nie istnieją ograniczenia, co do zastosowania substancji w produktach kosmetycznych.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Klasyfikacja Skin Sens. 1B przekazana przez firmy ECHA w zgłoszeniach CLP wskazuje, że substancja ta może powodować alergię.

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Roślinne

Źródła danych

Ciekawostki

Origanum Majorana Leaf Oil to olejek eteryczny destylowany z liści słodkiego majeranku, Origanum majorana L., Labiatae. Roślina uprawiana jest głównie w Europie, a także w Afryce i Ameryce.

Diisostearyl Malate

Zobacz