Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Plastyfikator w produktach typu sztyft – jak np. szminki i niektóre antyperspiranty. Nadaje miękkość i elastyczność sztyftom, zapobiega ich kruszeniu. Poprawia właściwości aplikacyjne kosmetyku, ułatwia rozsmarowywanie np. na ustach.

Działanie kosmetyczne

Emolient tzw. tłusty. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy. Nadaje połysk.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Olej z otrąb ryżowych może być bezpiecznie stosowany w produktach kosmetycznych. Cosmetic Ingredients Review: Bezpieczeństwo składnika zostało ocenione przez ekspertów CIR. Badania wykazały, że składnik nie jest toksyczny oraz nie powoduje podrażnień skóry.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Roślinne

Źródła danych

Ciekawostki

Oryza sativa jest jednym z gatunków ryżu. Surowy olej z otrębów ryżowych jest niejadalny ze względu na zawartość w nim dużych ilości kwasów tłuszczowych i wosków.

Gluconic Acid

Zobacz