Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Zmniejsza kruchość produktów w sztyfcie oraz poprawia stabilności emulsji.

Działanie kosmetyczne

Natłuszcza i tworzy warstwę okluzyjną na powierzchni skóry i włosów, która zapobiega odparowywaniu wody z naskórka.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Ozokerite jest bezpieczny do stosowania w kosmetykach bez ograniczeń. Cosmetic Ingredient Review: Bezpieczeństwo stosowania składnika w produktach kosmetycznych zostało potwierdzone przez Panel Ekspertów CIR. Badanie bezpieczeństwa składnika wykazało, że Ozokerite nie powoduje alergii skórnych. Eksperci panelu CIR w 2003 r. stwierdzili, że Ozokerite może co najwyżej powodować łagodne podrażnienia skóry. Wosk ten nie wykazał działania alergizującego na skórę.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

syntetyczne, mineralne

Źródła danych

Ciekawostki

Ozokeryt jest naturalnie występującym woskiem kopalnym, występującym w pobliżu miękkich łupków. Większość Ozokerytów wykorzystywanych w zastosowaniach komercyjnych jest wydobywana w Europie Wschodniej. Surowy ozokeryt jest czarny, po rafinacji jego kolor zmienia się od żółtego do białego. Utwardza się z wiekiem, a jego twardość zmienia się w zależności od źródła i stopnia zaawansowania. Cerezyna jest biało-żółtą woskową mieszaniną węglowodorów otrzymywaną przez oczyszczenie ozokerytu.

Gelatin

Zobacz