Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Humektant – zapobiega krystalizacji (wysychaniu) masy kosmetycznej przy ujściu butelki, tuby itp.

Działanie kosmetyczne

Hydrofilowa substancja nawilżająca. Substancja aktywna, wywołuje efekt kosmetyczny na skórę: działanie przeciwzapalne, przyspiesza procesy regeneracji naskórka, łagodzi podrażnienia. Nawilża- poprawia możliwość wiązania wody przez keratynę włosów, skóry i paznokci. Pantenol wykorzystywany jest w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów. Dobrze wnika w naskórek i włosy (pozostaje w spoiwie pomiędzy włóknami-fibrylami) gdzie ulega przemianie do aktywnej biologicznie wit. B5. Nadaje skórze uczucie gładkości, a włosom połysk. Działa aktywizująco na podziały komórek naskórka i skóry właściwej (fibroblastów) Stymuluje wzrost włosa oraz odnowy komórek.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Panthenol jest bezpieczny do stosowania w kosmetykach bez ograniczeń. Cosmetic Ingredient Review: Bezpieczeństwo stosowania pantenolu i kwasu pantotenowego zostało ocenione przez panel ekspertów ds. przeglądu składników kosmetycznych (Cosmetic Ingredient Review – CIR). Eksperci ocenili dane naukowe i stwierdził, że stosowanie pantenolu i kwasu pantotenowego w kosmetykach jest bezpieczne. W 2004 r. panel ekspertów CIR przeanalizował dostępne nowe dane dotyczące pantenolu i potwierdził powyższy wniosek. Panel ekspertów CIR dokonał przeglądu badań, które wykazały, że produkty zawierające pantenol nie wywołują znaczących podrażnień ani uczuleń skóry. Nie zaobserwowano również podrażnienia skóry w przypadku 100% pantenolu. W oparciu o dane dotyczące absorpcji światła ultrafioletowego, panel ekspertów CIR nie uznał pantenolu lub kwasu pantotenowego za fotouczulający.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

syntetyczne

Źródła danych

Ciekawostki

Pantenol to prowitamina B5, w wyniku utleniania przechodzi w witaminę B5- kwas pantotenowy. W kosmetykach i produktach do pielęgnacji ciała, Pantenol i Kwas Pantotenowy znajdują się w kremach nawilżających, produktach do pielęgnacji skóry, odżywkach do włosów, szamponach, zestawach do fal i lakierach do włosów, a także w produktach do makijażu, takich jak cienie do oczu, szminki i tusze do rzęs.

PEG-20 Glyceryl Isostearate

Zobacz