Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Działanie kosmetyczne

Substancja kondycjonująca skórę i włosy, zmiękcza i wygładza ich strukturę oraz pozostawia je gładkie w dotyku. Działa antystatycznie, przez co ułatwia rozczesywanie włosów i zapobiega ich elektryzowaniu. Kwas pantotenowy jest substancją silnie higroskopijna, zwiększa nawilżenie skóry i włosa poprawiając ich elastyczność. Działa ujędrniająco na skórę i zmniejsza widoczność drobnych zmarszczek. Substancja ta może również regulować funkcję bariery naskórkowej poprzez proliferację i różnicowanie keratynocytów bezpośrednio lub pośrednio poprzez syntezę czynnika wzrostu keratynocytów, jak i kolagenu typu IV.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Panel ekspertów CIR ocenił kwas pantotenowy jako substancję bezpieczną w produktach kosmetycznych w obecnych praktykach stosowania i stężeniach.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Syntetyczne, roślinne, zwierzęce Substancja może mieć kilka rodzajów pochodzenia, ale ostateczna decyzja zależy od producenta.

Źródła danych

Ciekawostki

Kwas pantotenowy jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania nabłonka. Jest składnikiem koenzymu A, który służy jako kofaktor wielu reakcji katalizowanych enzymatycznie, ważnych w metabolizmie węglowodanów, kwasów tłuszczowych, białek, glukoneogenezy, steroli, hormonów steroidowych i porfiryn.

Sodium chloride

Zobacz