Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Parafina ciekła stanowi bazę dla olejków do kąpieli i oliwek. Jest stosowana w sztyftach (np. szminkach i pomadkach pielęgnacyjnych do ust) jako plastyfikator – zmniejsza kruchość kosmetyku. Nadaje połysk np. sztyftom. Pełni rolę rozpuszczalnika dla innych substancji hydrofobowych zawartych w kosmetyku.

Działanie kosmetyczne

Paraffinum liquidum/Mineral Oil w kosmetykach to emolient tzw. tłusty – po aplikacji tworzy na skórze wyczuwalną lipidową warstwę. Parafina nie wnika w naskórek. Zastosowana w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na ich powierzchni warstwę okluzyjną (film). Dzięki temu zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni – jest to pośrednie działanie nawilżające. W efekcie, parafina kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę. W przypadku zastosowania na włosy parafina nadaje im połysk i wygładza. Substancja antystatyczna – zapobiega elektryzowaniu się włosów. W internecie pojawiają się informacje, że olej parafinowy ma działanie komedogenne (czyli sprzyja powstawaniu zaskórników). Brak jest rzetelnych publikacji naukowych potwierdzających tę tezę, a dostępne źródła wskazują raczej, że olej parafinowy w ogóle nie ma działania komedogennego lub jest ono bardzo słabe. Ponadto, należy pamiętać, że nawet substancje o potwierdzonym i silnym działaniu komedogennym mają takie działanie w przypadku zastosowania na powierzchnię skóry czystej substancji. W produkcie gotowym działanie komedogenne zazwyczaj nie występuje.

Bezpieczeństwo parafiny

Bezpieczeństwo składnika
Parrafin Liquidum jest składnikiem bezpiecznym do stosowania w produktach kosmetycznych. Właściwości toksykologiczne oleju parafinowego są bardzo dobrze poznane. Jest to substancja nietoksyczna, zarówno jeśli chodzi o działanie ogólnoustrojowe, jak i miejscowe (np. przy zastosowaniu na skórę). Dzięki wysokiej hydrofobowości i braku powinowactwa do struktur biologicznych (tkanek), olej parafinowy nie oddziałuje ze strukturami naskórka i skóry. Jest więc składnikiem neutralnym dla skóry, ma bardzo dobre właściwości dermatologiczne nie uczula i nie podrażnia skóry. Olej parafinowy jest bardzo trwały i stabilny chemicznie.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko parafiny

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie Paraffinum liquidum

syntetyczne, mineralne

Źródła danych

Ciekawostki

Biały olej mineralny ma długą historię bezpiecznego stosowania przez ludzi w produktach przyjmowanych zarówno doustnie jak i miejscowo.

Laureth-25

Zobacz