Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Humektant – substancja zapobiegająca wysychaniu kosmetyku oraz krystalizacji przy ujściu butelki.

Działanie kosmetyczne

Występuje naturalnie w skórze. Jest jednym ze składników NMF (naturalny czynnik nawilżający). Działa powierzchniowo, poprzez tworzenie hydrofilowego filmu na skórze. Sole PCA są substancjami nawilżającymi skórę.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
PCA jest bezpieczny do stosowania w kosmetykach. Cosmetic Ingredient Review: W szeregu testów klinicznych stwierdzono, że PCA nie powoduje podrażnień i nie uczula (z i bez narażenia na promieniowanie UV). Wskazano, że składnik nie powinien być jednak stosowany w kosmetykach i produktach higieny osobistej zawierających czynniki nitrozujące.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

roślinne, syntetyczne

Źródła danych

Ciekawostki

PCA, znany również jako kwas piroglutaminowy lub kwas pidolowy, występuje naturalnie w tkankach ssaków, w tym w skórze. Może być wytwarzany z kwasu glutaminowego, aminokwasu występującego w warzywach, owocach, trawach i melasie.

Tagetes Minuta Flower Extract

Zobacz