Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Absorbuje promieniowanie UV, dzięki czemu chroni kosmetyk przed pogarszaniem się jego jakości pod wpływem światła.

Działanie kosmetyczne

Filtr UV, chroniący skórę przed szkodliwym wpływem promieniowania słonecznego (UVB).

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
PEG-25 PABA bezpieczny do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Rozporządzenie 1223/2009: PEG-25 PABA znajduje się w wykazie substancji promieniochronnych dozwolonych w produktach kosmetycznych (załącznik VI, poz. 13). Składnik dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Jego maksymalne dopuszczalne stężenie to 10%. Opinia SCC (Scientific Committee on Cosmetology): Komitet Naukowy Komisji Europejskiej ds. Kosmetologii (SCC) przeprowadził ocenę bezpieczeństwa PEG-25 PABA. Na podstawie przeprowadzonego przez siebie przeglądu stwierdzono, że stosowanie tego składnika w produktach kosmetycznych jako pochłaniacza promieni UV w maksymalnym stężeniu 10% nie stanowi zagrożenia dla zdrowia. Ponadto SCC wskazał, że PEG-25 PABA nie powoduje alergii oraz nie jest drażniący. Składnik nie był genotoksyczny.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

syntetyczne

Źródła danych

Sorbic acid

Zobacz