Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Emulgator W/O, składnik umożliwiający powstanie emulsji. Emulsja to forma fizykochemiczna, która powstaje przez połączenie (wymieszanie) fazy wodnej z fazą olejową. Przykładem emulsji kosmetycznych są kremy, mleczka, balsamy. Substancja pianotwórcza, stabilizująca i poprawiająca jakość piany w mieszaninie z anionowymi substancjami powierzchniowo czynnymi. Pełni rolę modyfikatora reologii (czyli poprawia konsystencję powodując wzrost lepkości) w preparatach myjących, zawierających anionowe substancje powierzchniowo czynne, dzięki tworzeniu tzw. mieszanych miceli.

Działanie kosmetyczne

Substancja wykazuje średnie właściwości myjące. Może powodować ewentualne podrażnienie skóry.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
PEG-3 Oleamide jest bezpieczny do stosowania w kosmetykach bez ograniczeń. Cosmetic Ingredient Review: Panel ekspertów CIR dokonał oceny bezpieczeństwa składnika PEG -3 Oleamide. Eksperci ocenili składnik jako bezpieczny. Według danych raportu CIR obecnie PEG-3 Oleamide nie jest obecnie stosowany w kosmetykach.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

syntetyczne

Źródła danych

Petrolatum

Zobacz