Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Emulgator O/W, składnik umożliwiający powstanie emulsji. Emulsja to forma fizykochemiczna, która powstaje przez połączenie (wymieszanie) fazy wodnej z fazą olejową. Przykładem emulsji kosmetycznych są kremy, mleczka, balsamy. Substancja pianotwórcza, stabilizująca i poprawiająca jakość piany w mieszaninie z anionowymi substancjami powierzchniowo czynnymi. Pełni rolę modyfikatora reologii (czyli poprawia konsystencję powodując wzrost lepkości) w preparatach myjących, zawierających anionowe substancje powierzchniowo czynne, dzięki tworzeniu tzw. mieszanych miceli.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
PEG-40 Corn Glycerides jest bezpieczny do stosowania w kosmetykach. Obecnie nie jest wykorzystywany. Cosmetic Ingredient Review: Zgodnie z opinią panelu CIR PEG-40 Corn Glycerides może być bezpiecznie stosowany w kosmetykach. W raporcie z 2014 r. wskazano, że składnik obecnie nie jest stosowany w produktach kosmetycznych. Gdyby składnik był używany w przyszłości, oczekuje się, że będzie stosowany w kategoriach produktów i w stężeniach porównywalnych z innymi z tej samej grupy surowców.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

syntetyczne, roślinne

Źródła danych

Sodium Fluoride

Zobacz