Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Działanie kosmetyczne

Emolient tzw. tłusty. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy. Ułatwia rozczesywanie włosów oraz nadaje im połysk.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Frakcja niezmydlalna oleju z awokado może być bezpiecznie stosowana w kosmetykach. Cosmetic Ingredient Review: Bezpieczeństwo oleju z awokado zostało ocenione przez ekspertów CIR. Produkty zawierające olej z awokado nie powodowały podrażnień skóry ani uczuleń. Szerokie zastosowanie awokado jako pożywienia potwierdza bezpieczeństwo tego składnika. Eksperci CIR stwierdzili, że olej z awokado jest bezpieczny w użyciu jako składnik kosmetyków.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Roślinne

Źródła danych

Ciekawostki

Persea Gratissima Oil Unsaponifiables to frakcja oleju Persea gratissima, która nie jest zmydlana podczas rafinacji i odzyskiwania kwasów tłuszczowych oleju z awokado. W składzie obecna jest lecytyna, która pełni rolę emulgatora w kosmetykach, ponadto zawiera fitosterole, skwalen, niektóre witaminy.

Potassium Propylparaben

Zobacz