Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Substancja konsystencjotwórcza, wpływa na lepkość gotowego produktu i poprawia właściwości użytkowe

Działanie kosmetyczne

Emolient tzw. tłusty, po aplikacji tworzy na skórze wyczuwalną lipidową warstwę. Wazelina nie wnika w naskórek. Zastosowana w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na ich powierzchni warstwę okluzyjną (film). Dzięki temu zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni – jest to pośrednie działanie nawilżające. W efekcie, wazelina kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę. Warstwa okluzyjna chroni skórę przed szkodliwymi czynnikami środowiskowymi. Wazelina poprawia także wygląd włosów, nadaje im objętość i połysk. Poprawia także strukturę włosów uszkodzonych fizycznie lub chemicznie. Wazelina nie ma działania komedogennego, nie powoduje powstawania zaskórników.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Rozporządzenie 1223/2009: Znajduje się na liście substancji zakazanych w produktach kosmetycznych z wyjątkiem sytuacji, gdy znany jest cały process rafinowania i można udowodnić, że substancja, z której została otrzymana nie jest rakotwórcza (zał. II pozycja 904-910). Tylko wysoko oczyszczona wazelina może być stosowana w kosmetykach.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Zgodnie ze zharmonizowaną klasyfikacją i oznakowaniem (CLP) zatwierdzonym przez Unię Europejską substancja może powodować raka. Klasyfikacja CLP odnosi się do czystej substancji, odpowiednio zastosowana jako składnik produktu kosmetycznego nie wywołuje takiego efektu.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Syntetyczne, naturalne

Źródła danych

Prunus Armeniaca Kernel Oil

Zobacz