Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed zakażeniem bakteryjnym, które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np. nabierając krem palcem).

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Fenoksyetanol jest dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Rozporządzenie 1223/2009: Znajduje się na liście substancji konserwujących dozwolonych do stosowania w produktach kosmetycznych (zał. V pozycja 29). Natomiast jego maksymalne dopuszczalne stężenie w preparacie gotowym do użycia wynosi 1%. Scientific Committee on Consumer Safety: Bezpieczeństwo fenoksyetanolu zostało ocenione przez SCCS. Komitet uznał fenoksyetanol za bezpieczny do stosowania środek konserwujący w maksymalnym stężeniu 1%. Cosmetic Ingredient Review: Bezpieczeństwo fenoksyetanolu zostało ocenione przez ekspertów CIR. Eksperci udowodnili, że fenoksyetanol nie powoduje podrażnień skóry oraz nie wywołuje jej reakcji alergicznych. Eksperci CIR stwierdzili, że fenoksyetanol jest bezpieczny jako składnik kosmetyczny.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Według zharmonizowanej klasyfikacji i oznakowania (CLP) zatwierdzonej przez Unię Europejską, substancja ta jest szkodliwa w przypadku połknięcia i powoduje poważne podrażnienie oczu. Klasyfikacja CLP odnosi się tylko do substancji w postaci czystej. Fenoksyetanol w produktach kosmetycznych stosowany jest w niewielkim stężeniu – do 1%, dlatego nie wywołuje takich efektów jak czysta substancja.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Syntetyczne

Źródła danych

Ciekawostki

Fenoksyetanol jest zwykle syntetyzowany do użytku komercyjnego, ale można go również znaleźć naturalnie w materiałach takich jak zielona herbata, która jest często używana do konserwowania produktów oznakowanych jako ,,naturalne”.

Sorbitan Laurate

Zobacz