Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Nadaje kosmetykom zapach.

Działanie kosmetyczne

Olejek wykazuje działanie antyseptyczne, stosowany głównie w preparatach do cery tłustej i trądzikowej oraz kosmetykach przeciwłupieżowych. Olejek o silnym działaniu.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Olejek pimentowy z liści może być bezpiecznie stosowany w produktach kosmetycznych.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Brak klasyfikacji jako substancja powodująca alergie skórne, ale istnieją doniesienia naukowe, że substancja generuje znaczącą liczbę przypadków uczuleń.

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Roślinne

Źródła danych

Ciekawostki

Olejek jest otrzymywany z liści drzewa poprzez destylację z parą wodną. Roślina rośnie w Indiach Zachodnich, Ameryce Południowej i na Jamajce. Głównym składnikiem jest eugenol. Roślina zwana jest również zielem angielskim lub pieprzem angielskim.

Sodium Hyaluronate

Zobacz