Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Nadaje kosmetykom zapach.

Działanie kosmetyczne

Wykazuje działanie bakteriostatyczne i grzybostatyczne. Wpływa na regulację płynów, dlatego stosowany jest w preparatach antycelulitowych. Działa również przeciwzapalnie. Olejek o silnym działaniu. Stosowany w preparatach do cery tłustej i trądzikowej oraz w kosmetykach przeciwłupieżowych.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Olejek paczulowy może być bezpiecznie stosowany w produktach kosmetycznych.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Roślinne

Źródła danych

Ciekawostki

Olejek paczulowy jest otrzymywany z ziela palczatki, poprzez destylację z parą wodną liści. Roślina głównie uprawiana jest m.in. w Indonezji i na Malajach.

Glyceryl Laurate

Zobacz