Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Emulgator typu W/O, składnik umożliwiający powstanie emulsji. Emulsja to forma fizykochemiczna, która powstaje przez połączenie (wymieszanie) fazy wodnej z fazą olejową. Przykładem emulsji kosmetycznych są kremy, mleczka, balsamy. Często w preparatach kosmetycznych występuje jako emulgator pomocniczy, którego głównym celem jest stabilizacja emulsji. Zmniejsza ilość piany w produkcie. Ponadto, wykazuje działanie przeciwbakteryjne w stosunku do bakterii Gram – dodatnich, co zwiększa trwałość kosmetyków.

Działanie kosmetyczne

Emolient. Aplikowany na powierzchnię skóry tworzy na jej powierzchni cienki, ochronny film. Działa pośrednio nawilżająco zabezpieczając przed nadmierną transepidermalną ucieczką wody, jak również chroni przed negatywnym wpływem środowiska zewnętrznego na skórę. Poprzez ograniczenie TEWL wykazuje działanie kondycjonujące – zmiękcza i wygładza skórę. Substancja renatłuszczająca. Proces mycia powoduje usunięcie m.in. substancji tłuszczowych, dlatego stosuje się substancje renatłuszczające, które odbudowują barierę lipidową.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Panel ekspertów CIR stwierdził, iż Polyglyceryl-2 Caprate jest bezpiecznym składnikiem w preparatach kosmetycznych w obecnych praktykach stosowania i stężeniach.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Brak oficjalnej klasyfikacji Skin Sens w CLP, ale istnieją doniesienia naukowe, że substancja generuje znaczącą liczbę przypadków uczuleń.

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Syntetyczne, roślinne Substancja może mieć kilka rodzajów pochodzenia, ale ostateczna decyzja zależy od producenta.

Źródła danych

Limonene

Zobacz