Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed nadkażeniem bakteryjnym, które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np. nabierając krem palcem).

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Składnik dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Rozporządzenie 1223/2009: Znajduje się na liście substancji konserwujących dozwolonych do stosowania z ograniczeniami w produktach kosmetycznych (zał. V pozycja 1a). Jego maksymalne dopuszczalne stężenie w preparacie gotowym do użycia wynosi 0,5% (w przypadku stosowania soli tego kwasu jest to 0,5% w przeliczeniu na kwas benzoesowy). Cosmetic Ingredient Review: Bezpieczeństwo benzoesanu potasu zostało ocenione przez ekspertów CIR. Eksperci potwierdzili, że substancja nie jest rokotwórcza. Uznali, że może być bezpiecznie stosowany w produktach kosmetycznych.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Syntetyczne

Źródła danych

Ciekawostki

Benzoesan sodu, benzoesan wapnia i benzoesan potasu to sole kwasu benzoesowego. Kwas benzoesowy występuje naturalnie w wielu produktach spożywcznych, np.: w fasolce szparagowej, w żurawinie, w miodzie czy grzybach.

Ceteth-20

Zobacz