Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Pełni rolę sekwestranta, czyli substancji, która kompleksuje jony metali, dzięki czemu zwiększa trwałość kosmetyku oraz jego stabilność. Regulator pH.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Cytrynian potasu może być bezpiecznie stosowany w produktach kosmetycznych. Cosmetic Ingredient Review: Bezpieczeństwo kwasu cytrynowego oraz jego soli i estrów zostało ocenione przez ekspertów CIR. Badania wykazały, że substancje te nie powodują podrażnień oczu ani skóry oraz nie wywołują reakcji alergicznych skóry. Eksperci CIR stwierdzili, że kwas cytrynowy oraz jego sole i estry mogą być bezpiecznie stosowane w kosmetykach.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Syntetyczne, roślinne

Źródła danych

Ciekawostki

Cytrynian potasu to sól kwasu cytrynowego, który powszechnie występuje zarówno w roślinach jak i u zwierząt (naturalnie występuje w owocach cytrusowych).

Ceteth-18

Zobacz