Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Działanie kosmetyczne

Stosowany w pastach do zębów jako substancja zapobiegająca powstawaniu próchnicy.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Potassium fluoride jest bezpieczny do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Rozporządzenie 1223/2009: Potassium fluoride znajduje się w wykazie substancji, które mogą być zawarte w produktach kosmetycznych wyłącznie z zastrzeżeniem określonych ograniczeń (załącznik III, poz. 32). Maksymalne dopuszczalne stężenie do stosowania w produktach do jamy ustnej to 0,15% w przeliczeniu na fluor. W mieszaninie z innymi związkami fluoru dozwolonymi zgodnie z listą substancji dozwolonych z ograniczeniami do stosowania w kosmetykach, całkowite stężenie fluoru nie może przekraczać 0,15%. Ostrzeżenia, które powinny być umieszczone na opakowaniu produktów zawierających fluorek potasu to: • w produktach przeznaczonych do jamy ustnej – „Zawiera fluorek potasu” • w przypadku past do zębów zawierających 0,1 – 0,15% fluoru, jeżeli nie ma oznakowania wskazującego, że pasta nie jest przeznaczona dla dzieci (np. „tylko dla dorosłych”), obowiązkowa jest następujące informacja: „U dzieci poniżej sześciu lat stosować ilość pasty wielkości ziarnka grochu pod kontrolą dorosłych, aby zminimalizować ryzyko połknięcia. Przy przyjmowaniu fluoru z innych źródeł należy skonsultować się ze stomatologiem lub lekarzem”.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Zgodnie ze zharmonizowaną klasyfikacją i oznakowaniem (CLP) zatwierdzoną przez Unię Europejską, substancja ta jest toksyczna w przypadku połknięcia (zakwalifikowana jako substancja niebezpieczna H301), jest toksyczna w kontakcie ze skórą i jest toksyczna w przypadku wdychania (zakwalifikowana jako H331). Klasyfikacja CLP odnosi się tylko do substancji w postaci czystej (100%). W produktach kosmetycznych fluorek potasu używany jest w niewielkim stężeniu (do 0,15%), a tym samym nie wywołuje takich efektów jak substancja czysta.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

syntetyczne, mineralne

Źródła danych

Isotridecyl Stearate

Zobacz