Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Działanie kosmetyczne

Włosy zbudowane są z keratyny, która zbudowana jest z aminokwasów. Pomiędzy łańcuchami keratyny występują głównie wiązania disiarczkowe. Stosowanie soli kwasu tioglikolowego w preparatach np. do trwałej ondulacji powoduje rozerwanie wiązań disiarczkowych, co zmienia trwale ułożenie włosów. Ponadto tioglikolan stosowany jako substancja wspomagająca usuwanie włosów w preparatach do depilacji.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Potassium Thioglycolate jest bezpieczny do stosowania w kosmetykach z ograniczeniem. Rozporządzenie 1223/2009: Potassium Thioglycolate znajduje się na liście substancji dozwolonych do stosowania w kosmetykach z ograniczeniami (załącznik III, poz. 2a). Maksymalne stężenie dopuszczalne do stosowania: a) w produktach do włosów: – to 8% w przeliczeniu na kwas tioglikolowy, przy stosowaniu ogólnym w wyrobie gotowym o pH 7-9,5; – to 11% w przeliczeniu na kwas, przy stosowaniu profesjonalnym w wyrobie gotowym o pH 7-9,5; b) w depilatorach np. kremach do depilacji – to 5% w przeliczeniu na kwas, w wyrobie gotowym o pH 7-12,7 c) w produktach spłukiwanych do włosów -to 2% w przeliczeniu na kwas w wyrobie gotowym o pH do 9,5

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Brak oficjalnej klasyfikacji jako substancja powodująca alergię, ale istnieją doniesienia naukowe, że substancja generuje znaczącą liczbę przypadków uczuleń. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

syntetyczne

Źródła danych

Ethylparaben

Zobacz