Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Rozpuszczalnik dla innych substancji zawartych w kosmetykach. W preparatach myjących gasi pianę, czyli powoduje zmniejszenie ilości i stabilności piany.

Działanie kosmetyczne

Propanol stosowany jest m.in. w kosmetykach po goleniu, nadaje uczucie świeżości.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Propyl Alcohol jest bezpieczny do stosowania w kosmetykach bez ograniczeń. Cosmetic Ingredient Review: Panel ekspertów CIR ocenił Propyl Alcohol jako składnik bezpieczny do stosowania. Składnik nie wykazał działania toksycznego ani mutagennego. Surowiec nie wykazał działania drażniącego na skórę w badaniu płatkowym.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Zgodnie ze zharmonizowaną klasyfikacją i oznakowaniem (CLP) zatwierdzoną przez Unię Europejską, substancja ta jest wysoce łatwopalną cieczą i parą, powoduje poważne uszkodzenia oczu i może powodować senność lub zawroty głowy. Klasyfikacja CLP odnosi się tylko do substancji w postaci czystej (100%). W produktach kosmetycznych Propyl Alcohol używany jest w odpowiednich ilościach niewywołujących takich efektów jak substancja czysta.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

syntetyczne

Źródła danych

Ciekawostki

Stosowany m.in. w zmywaczach do paznokci, kosmetykach do pielęgnacji jamy ustnej, preparatach po goleniu.

Juniperus Communis Fruit Oil

Zobacz