Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Rozpuszczalnik. Modyfikator reologii – zagęstnik, poprawia konsystencję preparatu.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Propylene Carbonate jest składnikiem bezpiecznym do stosowania w produktach kosmetycznych. Cosmetic Ingredient Review w 1987 r. w swoim raporcie uznał węglan propylenu za bezpieczny składnik kosmetyczny. Badania wykazały, że w roztwory o stężeniu 5 i 10% nie podrażniały i nie wywoływały uczuleń. CIR w 2006 r. przeanalizował nowe dostępne dane o Propylene Carbonate i potwierdził pierwotny wniosek.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Według zharmonizowanej klasyfikacji i oznakowania zatwierdzonej przez Unię Europejską, substancja może wykazywać podrażnienia oczu (zaklasyfikowana jako substancja stwarzająca zagrożenie H319). Substancja zastosowana w produktach kosmetycznych w odpowiednich warunkach nie powoduje takiego efektu. Klasyfikacja CLP odnosi się wyłącznie do substancji w czystej postaci.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Syntetyczne

Źródła danych

Ciekawostki

Propylene Carbonate jest często stosowany w połączeniu ze składnikami ilastymi (np. bentonitem).

PEG-30 Castor Oil

Zobacz