Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Emulgator W/O, składnik umożliwiający powstanie emulsji. Emulsja jest to forma fizykochemiczna, która powstaje przez rozproszenie wymieszanie) fazy wodnej i fazy olejowej. Przykładem emulsji kosmetycznych są kremy, mleczka, balsamy. Pełni rolę modyfikatora reologii (czyli poprawia konsystencję powodując wzrost lepkości) w preparatach myjących, zawierających anionowe substancje powierzchniowo czynne. Jest to możliwe dzięki tworzeniu tzw. mieszanych miceli. Substancja zmętniająca, nadaje mętny lub opalizujący, perłowy wygląd przezroczystym preparatom myjącym.

Działanie kosmetyczne

Emolient. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na ich powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje skórę i włosy, zmiękcza i wygładza.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Propylene Glycol Isostearate jest bezpieczny do stosowania w kosmetykach. Cosmetic Ingredient Review: Panel ekspertów CIR dokonał oceny bezpieczeństwa Propylene Glycol Isostearate. Składnik nie wykazuje działania toksycznego, nie jest mutagenny, rakotwórczy, reprotoksyczny, ani fototoksyczny. Nie podrażnia skóry ani nie wykazuje właściwości uczulających.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

roślinne, zwierzęce, syntetyczne

Źródła danych

Zinc Pyrithione

Zobacz