Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Plastyfikator w sztyftach, np. pomadkach. Nadaje elastyczność sztyftom, zapobiega ich kruszeniu. Poprawia właściwości aplikacyjne kosmetyku, ułatwia rozsmarowywanie np. na ustach.

Działanie kosmetyczne

Emolient tzw. tłusty, zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów wykazuje pośrednie działanie nawilżające: tworzy na ich powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni. Dzięki temu kondycjonuje skórę i włosy, zmiękcza i wygładza. Substancja antystatyczna, zmniejsza elektryzowanie się włosów poprzez zobojętnienie ładunków elektrycznych na ich powierzchni. Substancja renatłuszczająca. Proces mycia powoduje usunięcie m.in. substancji tłuszczowych z warstwy rogowej naskórka. Dlatego stosuje się substancje renatłuszczające, które odbudowują barierę lipidową i częściowo hamują proces wymywania lipidów z warstwy rogowej naskórka.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) Oil jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych. Cosmetic Ingredient Review: CIR w 1983 r. uznał Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) Oil za bezpieczną substancję do użytku zewnętrznego w obencych praktykach stosowania i wykorzystywanych stężeniach. Substancja może wykazywać minimalny potencjał drażniący. CIR w raporcie z 2017 r. uznał Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) Oil za bezpieczny składnik produktów kosmetycznych.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Roślinne

Źródła danych

Ciekawostki

Migdał jest owocem małego drzewa liściastego Prunus amygdalus dulcis, Rosaceae. Olej ze słodkich migdałów pozyskiwany jest z suszonych pestek rośliny, tradycyjnie był stosowany podczas masażu.

Polyacrylamidomethyl Benzylidene Camphor

Zobacz