Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Substancja zapachowa, nadaje zapach.

Działanie kosmetyczne

Emolient tzw. tłusty, jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Prunus Armeniaca Kernel Oil jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych. Cosmetic Ingredient Review: CIR w 2017 r. uznał Prunus Armeniaca Kernel Oil za bezpieczny składnik produktów kosmetycznych. CIR zaznaczył, że substancje pochodzenia roślinnego mogą zawierać pestycydy i metale ciężkie oraz podkreślił, że przemysł kosmetyczny powinien nadal stosować niezbędne procedury ograniczające obecność tych zanieczyszczenia w składnikach kosmetycznych. Prunus Armeniaca Kernel Oil jest substancją ogólnie uznawaną za bezpieczną (GRAS – Generally Recognized As Safe) wykorzystywaną w żywności.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Roślinne

Źródła danych

Ciekawostki

Olej z pestek Prunus Armeniaca (Apricot) zawiera około 58-66% kwasu oleinowego, 29% kwasu linolowego, 4-6% kwasu palmitynowego i 0,5-1% kwasu linolenowego. Jest wykorzystywany do formułowania produktów do kąpieli, makijażu, preparatów oczyszczających, depilatorów, odżywek do włosów, szamponów, perfum i produktów do opalania.

Dicaprylyl Carbonate

Zobacz