Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Działanie kosmetyczne

Przeciwutleniacz – zwalcza i neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników, zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry. Hamuje proces fotostarzenia, chroniąc przed uszkodzeniami wywołanymi przez UVB. Działa przeciwzapalnie i przeciwobrzękowo, łagodzi stany zapalne skóry. Ekstrakt wykorzystywany w celu leczenia ran skóry, przyspiesza ich gojenie. W efekcie wyrównuje koloryt skóry. W produktach anti-age odpowiada za zwiększenie sprężystości skóry, spłycenie zmarszczek poprzez wspomaganie syntezy kolagenu.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Punica Granatum Fruit Extract jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych. Cosmetic Ingredient Review: Bezpieczeństwo ekstraktu z owoców granatu zostało ocenione przez ekspertów CIR w 2019 roku. Potwierdzono, że substancja jest bezpieczna do stosowania w produktach kosmetycznych. W badaniach wykazano, że zastosowanie składnika w stężeniu 0,1% nie powoduje działania drażniącego oraz uczulającego.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Roślinne

Źródła danych

Ciekawostki

W składzie soku z granatu znajduje się przede wszystkim ogromna ilość polifenoli, które są bardzo pożądanymi przeciwutleniaczami.

Hippophae Rhamnoides Extract

Zobacz