Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Działanie kosmetyczne

Substancja kondycjonująca włosy – ułatwia rozczesywanie, zapobiega splątywaniu, nadaje połysk. Środek antystatyczny, zapobiega elektryzowaniu się włosów. Na powierzchni włosów lub skóry tworzy warstwę ochronną, która zapobiega utracie wilgoci, co pośrednio nawilża. Ma właściwości przeciwzapalne, reguluje pracę gruczoły łojowych, przez co zapobiega powstawaniu zaskórników. Działa antyoksydacyjne – neutralizuje wolne rodniki, wspiera syntezę kolagenu. W efekcie spowalnia procesy starzenia się skóry spowodowane, np. promieniowaniem UV.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Pyridoxine jest bezpieczna do stosowania w produktach kosmetycznych. Do tej pory nie znaleziono badań, które wykazałyby jakikolwiek negatywny wpływ stosowania witaminy. Składnik jest uznany za bezpieczny przez Agencję ds. Żywności i Leków (FDA).

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Syntetyczne

Źródła danych

Ciekawostki

W organizmie pirydoksyna uczestniczy w syntezie niektórych neuroprzekaźników i mieliny. W przemyśle kosmetycznym stosowana jest w produktach do kąpieli, mydłach, detergentach, kosmetykach do pielęgnacji skóry i włosów.

Ethylhexyl Stearate

Zobacz