Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Działanie kosmetyczne

Wiąże wodę na powierzchni warstwy rogowej naskórka. Działa kondycjonująco na skórę i włosy. Wykazuje powinowactwo do powierzchni włosów i skóry. W preparatach do pielęgnacji włosów stosowany jest jako substancja antystatyczna, zmniejsza elektryzowanie się włosów.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Aminokwasy ryżu mogą być bezpiecznie stosowane w produktach kosmetycznych.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Roślinne

Źródła danych

Ciekawostki

Rice Amino Acids to mieszanina aminokwasów otrzymywanych w wyniku hydrolizy protein ryżu. Posiada wysoką zawartość glutaminy, izoleucyny, argininy i asparaginy.

Cetyl Hydroxyethylcellulose

Zobacz