Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Nadaje połysk, przez co jest stosowany w produkcji pomadek i błyszczyków. Zmniejsza lub eliminuje zapach podstawowej masy kosmetycznej.

Działanie kosmetyczne

Emolient tzw. tłusty. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy. Składnik wykorzystywany do produkcji pomadek i błyszczyków – nadaje połysk.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Panel ekspertów CIR uznał, że dostępne dane dotyczące oleju rycynowego były wystarczające do oceny bezpieczeństwa tych składników. Ogólnie dostępne dane nie wykazały skutków toksycznych w badaniach toksyczności ostrej, subchronicznej lub przewlekłej. Ponadto w testach in vitro oraz in vivo nie stwierdzono działania genotoksycznego oleju rycynowego. Składniki nie wykazuje również żadnego potencjału fotouczulającego.Ricinus Communis Seed Oil może być bezpiecznie stosowany w produktach kosmetycznych zgodnie z obowiązującym prawem w Europie.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Roślinne

Źródła danych

Etidronic Acid

Zobacz