Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Nadaje zapach kosmetykom. Stosowany w wielu produktach kosmetycznych, m.in. perfumach, mydła, kosmetykach do kąpieli, a także w kremach i balsamach.

Działanie kosmetyczne

Olejek wykazuje działanie antyseptyczne, dlatego stosowany jest w preparatach dla cery tłustej i trądzikowej, a także kosmetykach przeciwłupieżowych. Wzmacnia ścianki naczyń włosowatych. Olejek o silnym działaniu, dlatego nie należy stosować go w pierwszych miesiącach ciąży.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Olejek różany może być bezpiecznie stosowany w produktach kosmetycznych.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Brak klasyfikacji, ale istnieją doniesienia naukowe, że substancja generuje znaczącą liczbę przypadków uczuleń.

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Roślinne

Źródła danych

Ciekawostki

Olejek jest otrzymywany z płatków róży poprzez destylację z parą wodną. Najlepszy jakościowo olejek otrzymuje się z róży damascena, która uprawiana jest przede wszystkim w Bułgarii. Kwiaty róży niezbędne do wytworzenia olejku są ścinane wcześnie rano, kiedy to esencja olejku jest najwyższa. Olejek zawiera głównie geraniol oraz citronellol.

Tropolone

Zobacz