Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Przeciwutleniacz. Zapewnia trwałość produktów, wydłuża ich przydatność do użycia, zabezpiecza przed powstawaniem nieprzyjemnego zapachu, zmianami barwy oraz konsystencji produktu gotowego.

Działanie kosmetyczne

Substancja biologicznie czynna. Antyoksydant (przeciwutleniacz), spowalnia procesy egzogennego (zewnętrznego) starzenia się skóry, wywołane np. promieniowaniem UV lub dymem papierosowym. Utrzymuje skórę i włosy w dobrej kondycji.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Rutin może być bezpiecznie stosowany w produktach kosmetycznych.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Roślinne

Źródła danych

Ciekawostki

Flawononoid z grupy flawonoli. Występuje w owocach czarnego bzu, owocach cytrusowych, fiołku trójbarwnym.

Moringa Pterygosperma Seed Oil / Moringa oleifera seed oil

Zobacz