Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Subtancja armoatyzująca w produktach do higieny jamy ustnej oraz pastach do zębów.

Działanie kosmetyczne

Wykazuje szerokie spektrum działania kosmetycznego (wywołuje efekt kosmetyczny na skórę), działanie ściągające, przeciwzapalne i bakteriostatyczne. Znajduje zastosowanie w kosmetykach przeznaczonych do cery tłustej, trądzikowej. Utrzymuje w dobrej kondycji skórę i włosy. Dzięki właściwościom ściągającym zmniejsza wydzielanie potu. Wykazuje działanie przeciwłupieżowe. W preparatach do włosów stosowany jako składnik przeciwłupieżowy oraz hamujący wypadanie włosów.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Wyciąg z szałwi lekarskiej może być bezpiecznie stosowany w produktach kosmetycznych.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Brak klasyfikacji, ale istnieją doniesienia naukowe, że substancja generuje znaczącą liczbę przypadków uczuleń.

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Roślinne

Źródła danych

Ciekawostki

Ekstrakt pozyskiwany z ziela szałwii lekarskiej. Zawiera m.in. garbniki, saponiny, triterpeny, flawonoidy, kwasy organiczne. Szałwia lekarska rośnie jako wiecznie zielony krzew.

Biotin

Zobacz