Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Składnik kompozycji zapachowych.

Działanie kosmetyczne

Składnik aktywny – działa antyspetycznie, a także przeciwzapalnie. Łagodzi podrażnienia pojawiające się na skórze np. wrażliwej. Ze względu na właściwości bakteriostatyczne stosowany jest m.in. w preparatach do higieny jamy ustnej.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Olejek z szałwi lekarskiej może być bezpiecznie stosowany w produktach kosmetycznych. Wybierając składniki botaniczne do przygotowania produktów kosmetycznych, formulatorzy polegają na obszernej historii ich przygotowania i stosowania. Takie materiały były używane przez długi czas i na podstawie tego doświadczenia została zdobyta rozległa wiedza na temat ich bezpieczeństwa. W sytuacji nowo zidentyfikowanych składników botanicznych w przemyśle kosmetycznym, przed wprowadzeniem do ogólnego handlu prowadzone są odpowiednie badania bezpieczeństwa oczu i skóry. Istnieje wiele różnych odniesień, które opisują stosowanie i bezpieczeństwo preparatów botanicznych.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Brak klasyfikacji, ale istnieją doniesienia naukowe, że substancja generuje znaczącą liczbę przypadków uczuleń.

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Roślinne

Źródła danych

Ciekawostki

Olejek otrzymuje się z krzewinki uprawianej w Europie i USA. Zwykle otrzymywany z całej rośliny. Szałwia lekarska rośnie jako wiecznie zielony krzew.

Alanine

Zobacz