Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Nadaje zapach kosmetykom.

Działanie kosmetyczne

Olejek wykazuje działanie antyseptyczne, dlatego stosowany jest w preparatach dla cery tłustej i trądzikowej, a także w kosmetykach przeciwłupieżowych. Działa również przeciwzapalnie, łagodzi podrażnienia. Olejek o silnym działaniu.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Olejek sandałowy może być bezpiecznie stosowany w produktach kosmetycznych.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Brak klasyfikacji, ale istnieją doniesienia naukowe, że substancja generuje znaczącą liczbę przypadków uczuleń.

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Roślinne

Źródła danych

Ciekawostki

Olejek jest otrzymywany z drewna sandału poprzez destylację z parą wodną. Drzewo rośnie w Azji południowo – wschodniej. Głównym składnikiem olejku jest santalol.

Methyl Glucose Sesquistearate

Zobacz