Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Plastyfikator sztyftów tłuszczowych.

Działanie kosmetyczne

Emolient tzw. tłusty. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni. Zmniejsza TEWL (transepidermalną utratę wody) przez co pośrednio nawilża.Kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy. Substancja renetłuszczająca w kosmetykach myjących.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Olej sezamowy może być bezpiecznie stosowany w produktach kosmetycznych. Cosmetic Ingredients Review: Bezpieczeństwo oleju sezamowego zostało ocenione przez ekspertów CIR. Eksperci CIR stwierdzili, że olej sezamowy nie działa drażniąco na skórę ani oczy. Olej sezamowy nie wywołuje reakcji alergicznych skóry oraz nie jest toksyczny. Eksperci CIR uznali, że olej sezamowy może być bezpiecznie stosowany w kosmetykach.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Roślinne

Źródła danych

Ciekawostki

Olej roślinny otrzymywany poprzez tłoczenie na zimno nasion sezamowych (Sesamum Indicum), o barwie od jasno żółtej do brązowej o łagodnym zapachu. Zawiera 41-43% kwasu oleinowego, 41-43% kwasu linolowego, 9-10% kwasu palmitynowego, 5-6% kwasu stearynowego, 0,5% kwasu linolenowego.

Glucuronic Acid

Zobacz