Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Działanie kosmetyczne

Składnik często spotykany w kosmetykach azjatyckich, działa przede wszystkim nawilżająco, wspomaga regenerację skóry, poprawia elastyczność. Sprawdza się w przypadku skór tłustych, skłonnych do niedoskonałości, ponieważ przyspiesza gojenie zmian zapalnych, zmniejsza widoczność ujść gruczołów łojowych, reguluje złuszczanie naskórka i wyrównuje koloryt. Często spotykany także w kosmetykach anti-aging, ponieważ działa wygładzająco, poprawia sprężystość i nawodnienie skóry.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Snail Secretion Filtrate jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych. Nie istnieją ograniczenia w stosowaniu substancji w wyrobach kosmetycznych.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Bezpieczeństwo czystej substancji – Klasyfikacja CLP, self classification

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

zwierzęce

Źródła danych

Ciekawostki

Substancja otrzymywana z przefiltrowanej wydzieliny jednego lub kilku gatunków ślimaków.

Stearyl Stearate

Zobacz