Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Substancja dodawana do produktu kosmetycznego w celu utrzymywania w nim odpowiedniego poziomu wilgoci.

Działanie kosmetyczne

Posiada zdolność wchłaniania i wiązania ze sobą wody, w efekcie ogranicza TEWL, czyli transepidermalną utratę wody i zapewnia odpowiednie nawilżenie.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Sodium Acetylated Hyaluronate jest bezpieczny do stosowania w kosmetykach. Nie istnieją ograniczenia w stosowaniu substancji w produktach kosmetycznych. składnika w produkcie kosmetycznym (opinie SCCS, rozporządzenie 1223/2009, CIR), przegląd literatury naukowej.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

zaznaczone te, które pasuje do składnika) – dodać klauzulę, że może mieć kilka rodzajów pochodzenia, ale ostateczna decyzja u producenta.

Źródła danych

PEG-4

Zobacz