Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Zagęszcza, żeluje i klaruje wodniste formuły, zapobiega rozwarstwianiu faz w formułach emulsyjnych i zmniejsza ich lepkość.

Działanie kosmetyczne

Zapobiega nadmiernej utracie wody z naskórka, uelastycznia i odżywia skórę. Działa regenerująco, redukuje podrażnienia. Poprawia kondycję naczynek zmniejszając zaczerwienienie skóry. Wykazuje działanie antyoksydacyjne – neutralizuje wolne rodniki.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Sodium alginate jest bezpieczny do stosowania w w produktach kosmetycznych. Według opinii Cosmetic Ingredient Review dotyczącej grupy polisachrydów wśród której znajduje się Alginian Sodu jest on bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych w obecnych praktykach stosowania i wykorzystywanych stężeniach. Substancję przebadano w stężeniu 20% w roztworze wodnym metodą HRIPT (Human Repeated Insult Patch Test) pozwalającą ocenić jego potencjał uczulający. Test nie wykazał podrażnienia ani alergii kontaktowej u badanych.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

syntetyczne/roślinne

Źródła danych

Ciekawostki

Pozyskiwany jest z wodorostów (alg brunatnych).

Resorcinol

Zobacz