Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Przeciwutleniacz (antyoksydant). Zapobiega lub w znaczny sposób ogranicza szybkość zachodzenia procesu utleniania zawartych w kosmetyku składników tłuszczowych, np. niektórych cennych olejów roślinnych. Dodatek antyoksydantów zapewnia trwałość produktów, wydłuża ich przydatność do użycia, zabezpiecza przed powstawaniem nieprzyjemnego zapachu, zmianami barwy oraz konsystencji produktu gotowego.

Działanie kosmetyczne

Substancja o działaniu przeciwutleniającym i przeciwrodnikowym. Hamuje procesy egzogennego starzenia się skóry wywoływane np. promieniowaniem UV lub dymem papierosowym. Substancja o wysoce efektywnym działaniu. Działa na powierzchni skóry- umiarkowane działanie eksfoliacyjne (złuszczające). Rozjaśnia koloryt cerynoraz wpływa na syntezę melaniny przez hamowanie aktywności tyrozynazy. Znajduje zastosowanie w kosmetykach przeznaczonych do cery trądzikowej, cery dojrzałej – kosmetyki anti-age, w preparatach po opalaniu oraz w kosmetykach anty-cellulitowych.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Sól sodowa fosforanu askorbylu może być bezpiecznie stosowana w produktach kosmetycznych. Cosmetic Ingredients Review: Bezpieczeństwo kwasu askorbinowego i jego soli zostało ocenione przez ekspertów CIR. Eksperci ocenili, że substancje te nie są toksyczne ani rakotwórcze. Uznano, że sole kwasu askorbinowego mogą być bezpiecznie stosowane w produktach kosmetycznych.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Syntetyczne, roślinne

Źródła danych

Ciekawostki

Kwas askorbinowy jest powszechnie znany jako witamina C. Sole kwasu askorbinowego mogą być również stosowane w kosmetykach i produktach do pielęgnacji ciała. Składniki te są używane w różnych kosmetykach i produktach do higieny osobistej, w tym makijażu, a także produktach do pielęgnacji skóry i włosów.

Fructan

Zobacz