Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie całego życia produktu. Chroni kosmetyk przed wtórnym zakażeniem mikroorganizmami, czyli np., nabierając krem palcem.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Składnik dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Rozporządzenie 1223/2009: Znajduje się na liście substancji konserwujących dozwolonych do stosowania z ograniczeniami w produktach kosmetycznych (zał. V pozycja 1). Jego maksymalne dopuszczalne stężenie wynosi: -2,5% (w przeliczeniu na kwas) w przypadku produktów spłukiwanych z wyjątkiem produktów do jamy ustnej -1,7% (w przeliczeniu na kwas) w produktach do jamy ustnej -0,5% (w przeliczeniu na kwas) w produktach niespłukiwanych Cosmetic Ingredients Review: Bezpieczeństwo benzoesanu sodu zostało ocenione przez ekspertów CIR. Eksperci ocenili, że substancja nie jest rakotwórcza i może być bezpiecznie stosowana w kosmetykach.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Syntetyczne

Źródła danych

Ciekawostki

Benzoesan sodu to sól kwasu benzoesowego. Benzoesan sodu (E211) stosowany jest również jako konserwant w żywności i napojach w celu zahamowania wzrostu drobnoustrojów. Składnik znajduje zastosowanie w produktach dla niemowląt, produktach do kąpieli, mydłach i detergentach, w produktach do makijażu (np. makijaż oczu, róże do policzków), produktach oczyszczających, a także w produktach do pielęgnacji włosów, paznokci i skóry.

Analizuj składy kosmetyków!

Aplikacja dostępna jest na telefonach z system Android oraz iOS. Wystarczy, że klikniesz poniżej w jeden z wybranych systemów, a zostaniesz przeniesiony bezpośrednio do sklepu, by móc pobrać aplikację na swój telefon.

Althaea Officinalis Root Extract

Zobacz