Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Stosowany w kosmetykach jako modyfikator reologii, wpływa na konsystencję produktu kosmetycznego zwiększając jego lepkość. Działa jako stabilizator emulsji (np. kremów) i zawiesin (np. peelingów). Chroni przed rozwarstwieniem się składowych faz kosmetyku przedłużając ich trwałość. Substancja żelotwórcza, może nadawać płynnym preparatom konsystencję półstałą.

Działanie kosmetyczne

Substancja filmotwórcza, emolient. Po aplikacji na skórę, tworzy ochronną warstwę, zabezpieczającą przed szkodliwym wpływem środowiska zewnętrznego. Pośrednio nawilża skórę, poprzez ograniczenie TEWL.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Panel ekspertów CIR ocenił, że karbomer sodu jest bezpieczny w kosmetykach w obecnych praktykach stosowania i stężeniach.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Syntetyczne

Źródła danych

Ciekawostki

Karbomer sodu to wstępnie zneutralizowana forma karbomeru. Natychmiast po dodaniu do wody tworzy lepkie żele (podczas gdy karbomer musi być zneutralizowany zasadą). Wadą karbomeru sodu w porównaniu do karbomeru jest jego trudniejsze, równomierne rozproszenie w kosmetyku.

Ceteareth-5

Zobacz