Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Anionowa substancja powierzchniowo czynna. Emulgator typu W/O, składnik umożliwiający powstanie emulsji. Emulsja to forma fizykochemiczna, która powstaje przez połączenie (wymieszanie) fazy wodnej z fazą olejową. Przykładem emulsji kosmetycznych są kremy, mleczka, balsamy. Wykazuje właściwości pianotwórcze, przez znajduje zastosowanie m.in. w szamponach i żelach pod prysznic.

Działanie kosmetyczne

Substancja myjąca, ułatwiająca usuwanie zanieczyszczeń z powierzchni skóry i włosów.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Panel ekspertów CIR stwierdził, iż Sodium Cetearyl Sulfate jest bezpiecznym składnikiem w preparatach kosmetycznych w obecnych praktykach stosowania i stężeniach. Składnik nie wykazuje działanie toksycznego. Nierozcieńczony Sodium Cetearyl Sulfate jest umiarkowanie drażniący dla oczu. Wodny (20%) siarczan cetearylu sodu nie działa drażniąco na oczy ani skórę.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Brak oficjalnej klasyfikacji jako Skin Sens w CLP, ale istnieją doniesienia naukowe, że substancja może generować występowanie uczuleń

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Syntetyczne, roślinne Substancja może mieć kilka rodzajów pochodzenia, ale ostateczna decyzja zależy od producenta.

Źródła danych

Acrylates/Acrylamide Copolymer

Zobacz