Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Substancja pianotwórcza i stabilizująca pianę w kosmetykach myjących. Stosowana z anionowymi substancjami powierzchniowo czynnymi powoduje wzrost ilości i stabilności tworzącej się piany.

Działanie kosmetyczne

Bardzo łagodna dla skóry substancja myjąca. Usuwa zanieczyszczenia z powierzchni skóry i włosów. Wygładza włosy, nadaje połysk. Dodatek amfoterycznych substancji powierzchniowo czynnych w kosmetykach myjących powoduje łagodzenie ewentualnego działania drażniącego wywołanego przez anionowe substancje powierzchniowo czynne jak np. Sodium Laureth Sulfate.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Sodium Cocoamphoacetate jest bezpieczny do stosowania w kosmetykach bez ograniczeń. Cosmetic Ingredient Review: Panel ekspertów CIR dokonał oceny bezpieczeństwa składnika Sodium Cocoamphoacetate. Składnik nie powoduje podrażnienia oczu, nie jest również uczulający ani drażniący w stężeniu do 10%. Panel ekspertów CIR ocenił dane naukowe i stwierdził, że Sodium Cocoamphoacetate, jest bezpieczny jako składniki produktów kosmetycznych.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

roślinne, syntetyczne

Źródła danych

Sorbitan Triisostearate

Zobacz